Bel ons 0570 _ 51 00 00

pensioenadvies ondernemers

 

Als zelfstandig ondernemer moet u voor uw eigen pensioen zorgen. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden: privé of in uw eigen bedrijf. De meeste geschikte oplossing is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de fase waarin uw onderneming zich bevindt. Voor het pensioenadvies dat het beste bij u past is Postma Hypotheken en Verzekeringen graag uw partner.

 

Graag zetten wij alvast een aantal mogelijkheden voor u uiteen.

 

AOW

Ook u als ondernemer bouwt AOW op indien u tussen uw 15e en 65e in Nederland hebben gewoond. Elk jaar dat u niet in Nederland heeft gewoond, wordt er 2% ingehouden op dit bedrag. Dit is een bedrag waarvan u kan leven volgens de overheid. Een duidelijk minimaal pensioen dus.  Om hier werkelijk een leefbaar inkomen van te maken moet u dit bedrag in de meeste gevallen aanvullen.

 

Fiscale Oudedagsreserve FOR voor eenmanszaken en vennootschappen

Heeft u een eenmanszaak of vennootschap onder firma, dan kunt u een deel van de winst reserveren voor later. Dit heet de fiscale oudedagsreserve. Door middel van deze oudedagsreserve hoeft u tijdelijk geen belasting te betalen over een gedeelte van het inkomen. Dit inkomen mag dan ook nog niet worden gebruikt maar moet u werkelijk reserveren voor einddoel. Bijvoorbeeld pensioen als u 65 jaar bent of eerder stoppen met werken.

 

Ondernemerspensioen in een rechtsvorm

Als uw bedrijf een NV, BV of Ltd rechtsvorm heeft, dan kan er binnen het bedrijf zelf een reservering worden gemaakt. Zo kunt u binnen uw eigen bedrijf een pensioen opbouwen. Dit bedrag wordt dan op de balans opgenomen en is een eigen reservering.  In plaats van het bij een verzekeraar op te bouwen is uw eigen bedrijf uw verzekeraar.

 

Een extra aanvulling op uw pensioen

Door middel van lijfrente verzekeringen of levensverzekeringen, spaart of belegt u fiscaal aantrekkelijk voor later. Zowel voor ondernemers als voor mensen in loondienst zijn lijfrentes, indien u dit geld kunt missen, een goede aanvulling op het pensioen.

 

Het op peil brengen en houden van uw pensioen vraagt om maatwerk. Samen met u werken wij dit graag voor u uit in een Persoonlijk Financieel Plan. Nu onbezorgd ondernemen en later onbezorgd genieten van uw pensioen.

 

Wilt u een pensioenadvies dat optimaal past bij uw situatie? Neem dan contact met ons op.